Att välja rätt skridskor

Skridskorna är det viktigaste redskapet för ishockeyspelare. Med rätt skridskor kan du alltid göra ditt bästa utan att bli hindrad av att ha ont i fötterna. Ishockey är en tuff sport som kräver mycket av både dig som spelare och den utrustning du har. Även unga spelare tränar nästan året runt och är på is 5-6 dagar per vecka. Då krävs skridskor som både passar bra och håller för den påfrestning som de utsätts för. 

Skridskoexperter

Hockeygear's personal är utbildade skridskoexperter med lång erfarenhet av att hjälpa spelare att hitta rätt modell och storlek. Som hjälpmedel har vi fotscanner både från BAUER och CCM som visar exakt hur dina fötter ser ut i 3D! Med hjälp av dem kan vi rekommendera vilken modell och storlek som passar dig bäst. Ta gärna med dina gamla skridskor när det är dags att köpa nya så att vi kan se vilken modell och storlek du haft tidigare samt analysera hur de är slitna. Hos oss går vi igenom 4 steg för att hitta de optimala skridskorna för varje spelare:
1) Spelaranalys (ålder, vikt, styrka, nivå, träningsfrekvens).
2) Fotanalys (visuellt och med scanner).
3) Utprovning (test av olika modeller och storlekar).
4) Anpassning (värmning, formgjutning av sulor samt slipning).

Några viktiga råd inför skridskoköpet

- Priset ska inte avgöra vilka skridskor man köper! Visst finns det en koppling mellan pris och prestanda/kvalitet men det betyder inte att en dyrare modell passar just dina fötter bättre.
- Välj rätt storlek! Låt en expert avgöra vilken storlek som är optimal för dina fötter. När det gäller barn som växer kan man ha 0,5-1 storlek större för att tillåta en växmån. När fötterna vuxit klart ska man kunna känna att tårna "nuddar" tåkoppen längst fram. Tänk på att barn ofta säger att nuvarande skridskor är för små bara för att de vill ha en ny modell eller en modell som någon kompis har.
- Viktigast är att skridskon sitter fast i hälen. Det s.k. hälgreppet skiljer sig åt mellan modellerna. De flesta av dagens skridskor måste värmas för att de ska forma sig och sitta perfekt på foten.
- Skridskor är hårda på utsidan dels för att skydda foten mot puckar men också för att de hårda materialen formar sig efter foten när det värms upp. Olika modeller är dock olika hårda i "flexen" framåt. Juniorstorlekar är alltid mjukare i flexen och anpassade till yngre och lättare spelare.

Olika modeller = olika passform

Välj modell efter passform. Alla skridskotillverkare har olika modellfamiljer. Det som skiljer dem åt är passform. Design är bara för ögat. Skillnaden sitter i material och utformning av skridskorna. Alla fötter är olika och tillverkarna har oftast 3 olika modeller som finns i 2 olika läster (D-läst har "normal" bredd och EE-läst är extra breda) vilket ger 6 olika passformer för att passa så många fötter som möjligt. Nedan kan ni se de olika modellfamiljerna som BAUER och CCM har. Inom varje familj så finns det också ett antal olika prislägen där material och prestanda skiljer sig åt.


Custom skridskor

När ingen av de standardmodeller som erbjuds är bra nog så får man skräddarsy skridskorna s.k. custom skridskor. Det kan t.ex. vara när man har stora knölar på fötterna, breda fötter, hög vrist eller när man har olika storlek på fötterna. Hockeygear kan hjälpa er att beställa custom skridskor från både BAUER och CCM. Prata med personalen i butiken om ni behöver beställa specialskridskor.  

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

BAUER 2S PRO Skridskor

CCM Super Tacks AS1 klubba